متخصص داخلی چه بیماری‌هایی را ویزیت می‌کند؟

گاهی در هنگام بروز بسیاری از مشکلات و بیماری ها نمی دانیم که باید به چه متخصصی مراجعه کنیم و این عارضه، درد یا بیماری در حیطه تخصص کدام پزشک قرار می گیرد و این مساله باعث سردرگمی ما می شود. در این مطلب، به معرفی تخصص داخلی و مشکلات و بیماری هایی که باعث می شوند تا به متخصص داخلی مراجعه کنیم، پرداخته ایم.

پزشک متخصص داخلی کیست؟

متخصصان داخلی پزشکانی هستند که در اندام ها و سیستم های داخلی بدن تخصص دارند اما محدود به این مناطق نیستند و می توانند مراقبت های پیشگیرانه انجام دهند و هر چیزی از بثورات پوستی گرفته تا عفونت گوش را مورد بررسی و درمان قرار دهند. به طور کلی پزشکان داخلی دارای دانش تخصصی و تخصص بالینی در تشخیص، درمان و مراقبت در شرایطی غیر از جراحی در بزرگسالان هستند.

معمولا معاینات اولیه در بیماری های عمومی و همچنین بیماری های پیچیده تر مانند دیابت، سرطان، آسم و… توسط پزشک متخصص داخلی انجام می پذیرد و او مراقبت های اولیه برای بیمار را تجویز کرده و او را برای پیگیری درمان توسط متخصص خاص آن بیماری، راهنمایی می نماید. بنابراین می توان گفت که یک متخصص داخلی، پزشکی است که مراقبت های اولیه بیمار را بر عهده داشته و از طرفی به عنوان مشاوری برای متخصصین دیگر عمل می کند و اگر دکتر داخلی در حین معاینات خود متوجه نوع خاصی از بیماری گردد که درمان آن نیاز به تخصص دارد، اطلاعات و آزمایش های اولیه را در اختیار پزشک متخصص قرار داده و او را در پیگیری درمان راهنمایی می نماید.

برای تشخیص و درمان چه بیماری هایی باید به متخصص داخلی مراجعه کنیم؟

اگر به دنبال یک قانون کلی برای زمان مراجعه به متخصص داخلی هستید، می توانیم بگوییم که به طور کلی برای هر درد و عارضه و بیماری می توانید به متخصص داخلی مراجعه کنید. در صورت مراجعه به متخصص داخلی دو مسیر در مقابل شما به وجود می آید. اول اینکه بیماری شما توسط همان متخصص داخلی درمان می شود و روش های درمانی که باید در پیش بگیرید برای‌ شما تجویز می شود، دوم اینکه در صورت نیاز، متخصص داخلی شما را به یک متخصص دیگر ارجاع می دهد.

اما اگر نمی دانید که عارضه ای که دارید مربوط به چه تخصصی است حتما باید ابتدا به متخصص داخلی مراجعه نمایید. البته لازم به ذکر است که برخی از متخصصین داخلی تحصیلات خود را در مقاطع فوق تخصص و در زمینه هایی مانند گوارش، خون، آلرژی و … ادامه می دهند و فلوشیپ یا فوق تخصص این رشته ها را دارا هستند.

در ادامه به بررسی دلایلی که در جریان آنها باید به متخصص داخلی مراجعه کنید می پردازیم:

۱) چکاپ

به توصیه اکثر پزشکان همه بزرگسالان باید سالیانه معاینات فیزیکی و آزمایشات چکاپ خود را به صورت مرتب انجام دهند. پزشکان داخلی می توانند این معاینات فیزیکی را انجام دهند و آزمایش های لازم از جمله آزمایشات CBC، هرمونی، تیروئید و ادرار را تجویز کرده و نتایج آن را بررسی نمایند.

۲) انواع درد

برای بسیاری از دردها و تشخیص چرایی آن می توانید به متخصص داخلی مراجعه نمایید.

دردهای شکمی

درد در ناحیه شکم می تواند دلایل مختلفی داشته باشد. از کشیدگی عضلانی یا ویروس معده گرفته تا بیماری های جدی تر مانند آپاندیسیت حاد و چندین نوع سرطان که می توانند باعث درد شکم شوند. برای دردهای حاد قطعا باید به اورژانس مراجعه کنید ولی برای دردهایی با شدت کمتر و یا دردهای خفیف ولی طولانی مدت، مراجعه به متخصص داخلی شروع خوبی است. متخصص داخلی تشخیص می دهد ماهیت درد شکم شما گوارشی است یا منشا دیگری دارد.

درد قفسه سینه

درد قفسه سینه همیشه به معنی حمله قلبی و آریتمی های قلبی نیست بلکه می تواند ناشی از مشکلات در ریه ها یا دستگاه گوارش باشد. حتی اضطراب و رفلاکس اسید معده نیز می توانند موجب دردهای قفسه سینه شوند. در صورتی که سایر علائم حمله قلبی را ندارید می توانید برای تشخیص منشا درد در قفسه سینه به پزشک متخصص داخلی مراجعه نمایید.

دردهای کلیوی

کلیه ها اندام های حساسی در بدن هستند که عوامل زیادی می توانند باعث ایجاد درد و ناراحتی در آنها شوند. اگر در پهلوها، کمر و پشت شکم احساس درد دارید حتما با یک متخصص داخلی مشورت نمایید.

کمردرد و آرتروز

کمردرد از جمله دردهایی است که می تواند منشاهای متفاوتی داشته باشد مانند آرتروز، روماتیسم، بارداری، قاعدگی، پوکی استخوان، اضافه وزن، دیسک کمر و… پزشک متخصص داخلی می تواند منشا دردهای کمر را شناسایی کرده و درمان لازم مانند دارودرمانی یا فیزیوتراپی را برای شما تجویز نماید و در صورت لزوم شما را به یک متخصص ارتوپدی ارجاع دهد.

سردرد و میگرن

سردرد نیز از جمله عارضه هایی است که می تواند دلایل بسیار متنوعی داشته باشد مانند کم خونی و لوسمی، افسردگی، کمبود ویتامین ها و مواد معدنی در بدن، سرماخوردگی، بیماری های عفونی، مننژیت و… اما شایع ترین نوع سردردها، سردردهای میگرنی هستند که برای تشخیص آنها می توانید به متخصص داخلی مراجعه نمایید.

۳. آلرژی

واکنش های آلرژیک، علل و علائم متفاوتی دارند. برخی از واکنش های آلرژیک می توانند بسیار خطرناک و حتی مرگبار باشند مانند آلرژی به بادام زمینی یا باقالا که می تواند باعث شوک آنافیلاکتیک در افراد مستعد شود، در حالی که آلرژی های جزئی تر می توانند باعث خارش و بثورات پوستی شوند. آلرژی و علائم آن، کنترل و درمان از جمله نقش هایی است که متخصص داخلی بر عهده دارد.

۴. فشار خون بالا و کلسترول بالا

بیماری فشار خون و کلسترول بالا معمولاً در مراحل اولیه علائم واضحی ندارند با این حال، می توانند باعث آسیب های قلبی عروقی شود بنابراین بررسی فشار خون و کلسترون به صورت مرتب در ورزشکاران، افرادی که سابقه خانوادگی دارند و یا دچار چاقی هستند بسیار حائز اهمیت است. این بیماری ها از جمله بیماری هایی هستند که توسط متخصص داخلی کنترل و درمان می شوند.

۵. دیابت و مشکلات تیروئیدی

بیماری دیابت به صورت معمول با علائمی مثل بی حالی، غش، کندی حرکات، سرگیجه و… شروع می شود. همه این علائم می توانند دلیلی برای مراجعه به متخصص داخلی باشند. متخصص داخلی با انجام آزمایشاتی می تواند ابتلا به بیماری دیابت را تشخیص دهد و درمان های لازم را تجویز نماید و یا در صورت لزوم شما را به متخصص غدد ارجاع دهد. علاوه بر دیابت، بیماری های تیروئید مانند پرکاری یا کم کاری تیروئید نیز می توانند باعث بروز علائمی مانند خستگی و افزایش یا کاهش وزن، درد در نواحی گلو و… شوند. در صورت داشتن این علائم، پزشک متخصص داخلی آزمایشاتی برای بررسی تیروئید و هرمون های دیگر بدن را برای شما تجویز می نماید.